Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Tervetuloa kotisivuillemme!

 

 Pennun ostoa suunnittelevalle

 

Kun olet hankkimassa shar pein pentua, kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin.

Varmista pennun vanhempien terveys, mukaan lukien perinnölliset viat ja sairaudet. Pentuja on myynnissä kovin erilaisista yhdistelmistä, enemmän ja vähemmän hyvistä, joten terveyteen kannattaa panostaa ajoissa, ettei tule ikäviä yllätyksiä myöhemmin.

Huomioitavaa on, että shar peille tehdyt kirurgiset muutokset, erityisesti silmissä tai huulissa, sulkevat koiran pois näyttelyistä rotumääritelmän mukaisesti. 1.1.2003 astuivat voimaan uudet koiranäyttelysäännöt, joiden mukaan näyttelyyn ei saa osallistua koira, jolle on tehty jokin toimenpide rotumääritelmän mukaan viaksi katsottavan ominaisuuden korjaamiseksi.

Liioiteltuja piirteitä tulisi myös välttää, esimerkiksi liikaa nahkaa tai poimuja päässä, rungossa tai jaloissa, liioiteltu kuono-osa, liian paksut huulet yms. Katso rotumääritelmä näiltä sivuilta.

Lähisukulaisten käyttöä jalostuksessa ei suositella. Tietoa eri linjoista löytyy muun muassa Kennelliiton ylläpitämästä jalostustietokannasta. Sukusiitosprosentit eivät kaikilta osin pidä paikkaansa, joten lue tämä ohje ensin.

Rodun odotettava elinikä on noin kymmenen vuotta.

Jalostuksen tavoitteena on saada aikaan laadukkaita jälkeläisiä ja parantaa (eri yhdistelmien välityksellä) rodun tasoa.

Kasvattaja on yksin vastuussa myymistään pennuista.

Varmista, että kaikki sopimukset, myynti, sijoitus yms. tehdään kirjallisena ja mieluiten Kennelliiton lomakkeille. Älä allekirjoita epäilyttäviä tai kohtuuttomia sopimuksia, vaan ota ensin yhteyttä Kennelliittoon.

Rotu ei kuulu vielä PEVISA:aan (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma). Yhdistys suosittelee, että jalostukseen käytettävät koirat olisivat virallisesti terveystutkittuja. Suomen kennelliitto tallentaa viralliset terveystutkimukset jalostustietokantaan. Pevisa terveystutkimuksia:http://www.koiranjalostus.fi/docs/artikkelit_FIN/PEVISA%20terveystutkimuksia.pdf

Yhdistyksen toimihenkilöiltä voit myös kysyä mieltäsi askarruttavista asioista. Yhdistyksessä on kokemusta rodusta jo vuodesta 1989. Yhdistyksen jäsenet pitävät yhteyttä rodun harrastajiin, kasvattajiin ja tuomareihin ympäri maailman aina USA:ta ja Kiinaa myöten.

Tutustu myös Shar pein Omistajan oppaaseen, siinä on tietoa rodussa esiintyvistä sairauksista. Linkki oppaaseen löytyy Terveys-osiosta.